07 February, 2009

Att göra egen gröt...


... verkar inte vara för svårt. Hittade lite olika recept som alla ger 1-2 portioner:

HAVREGRÖT
2-3 msk havremjöl (har man större barn kan man använda havregryn istället)
1-1,5 dl vatten

Koktid: 3-5 minuter
Koka upp mjöl/gryn och vatten. Rör ordentligt under tiden.

Tips: Kan kokas med lite äpple och kanel.


GRAHAMSGRÖT
4 msk grahamsmjöl (finmalet)
2 dl vatten

Koktid: 6-7 minuter
Blanda mjöl och vatten och koka upp under omrörning.

Tips: Blötlägg mjölet i en timme innan det kokas. Så blir järnet mer lättillgängligt.


HIRSGRÖT (glutenfri)
1/2 dl hirs
2 dl vatten

Koktid: 3-5 minuter
Koka upp vattnet och tillsätt hirs.


HAVRE- OCH HIRSGRÖT
1/2 dl havregryn, lättkokta
1/2 dl hirs
3 dl vatten

Koktid: 5 minuter
Koka upp havregryn, hirs och vatten under omröring.

Tips: Bra när glutenhaltiga spannmål skall introduceras.


MAJSGRÖT (glutenfri)
2 msk majsmjöl
2 dl vatten

Koktid: 5 minuter
Blanda mjöl och vatten och koka upp under omrörning.

Tips: Gott med äppelmos.


SPELTGRÖT (innehåller mycket järn)
4 msk speltmjöl
2 dl vatten

Koktid: 6-7 minuter
Blanda vatten och spelt och koka upp under omrörning.


Tips: Med hjälp av fryst fruktmos, en iskub, får gröten rätt temperatur.

Viktigt: Gröt skall alltid kokas på svag värme, annars bränner den fast.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ljudbok just nu

Ljudbok just nu
Svikaren av Katarina Wennstam

About Me

My Photo
Miss MissChief
Jag, tjej på 30+, mamma, fru, matte,... i Värmland bloggar om oss (en Trollunge som är född i mars 2008, en Filur som föddes i maj 2011, en engelsman i Sverige, en pälskling och mig) och lite allt möjligt. Ni vet, en sån där mammablogg helt enkelt. :-)
View my complete profile