18 December, 2009
Julgodis
Vi måste ju göra lite gottis till jul och här kommer några recept som jag har samlat på mig. Tanken är att 4 advent ska bli julgodis-dag men vi får se hur mycket vi hinner med...
VITA SNÖBOLLAR
20-25 bollar
Du behöver:
200 g vit choklad
2,5 dl kokosflingor
1 msk pressad citron
Kokosflingor till dekoration
Gör så här:
Smält chokladen på låg värme i en kastrull.
Tillsätt kokosflingor och citronsaft.
Ställ kastrullen åt sidan tills smeten är ljummen.
Forma små kulor av smeten, rulla i kokos och lägg på ett fat. Ställ in i kylen till bollarna har stelnat.
(Recept hittat hos pernillawahlgren.se)
ISCHOKLAD
35 stycken
Du behöver:
200 g choklad
160 g kokosfett
Gör så här:
Smält kokosfettet på låg värme.
Bryt chokladen i bitar och smält i fettet.
Häll blandningen i former och ställ i kylen.
RUSSINGODIS MED VIT CHOKLAD
Du behöver:
200 g vit choklad
1 msk rapsolja
2 dl russin
Gör så här:
Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med oljan på låg värme.
Rör ner russinen.
Klicka ut på bakplåtspapper och låt stelna.
GRÄDDKOLA
Du behöver:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
50 g riktigt smör
1½ dl sirap
2 msk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda i alla ingredienserna i en stor kastrull med vid & tjock botten. Låt koka upp ordentligt och dra sedan ner värmen på medel.
Kolan stiger i kastrullen ganska rejält men rör så lite som möjligt första 10 – 15 minutrarna. När den sen ”sjunker” mot botten och ”bubblar stora bubblor” ska du däremot röra ganska kraftigt! Gör ett kulprov, är den seg och i rätt kola-konsistens så är den färdig, brukar då ha kokat totalt ca 25 min från start.
Häll upp i väl inoljad (vanlig matolja) mindre ugnsform eller ett ark aluminiumfolié med uppvikta kanter.
Låt kolan svalna i formen i rumstemperatur, ställ sedan in den i kylen täckt med plastfolié över natten. Ta sedan fram den dag 2 och skär den i rutor.
(Recept hittat hos kryddburken.se)
VITA SNÖBOLLAR
20-25 bollar
Du behöver:
200 g vit choklad
2,5 dl kokosflingor
1 msk pressad citron
Kokosflingor till dekoration
Gör så här:
Smält chokladen på låg värme i en kastrull.
Tillsätt kokosflingor och citronsaft.
Ställ kastrullen åt sidan tills smeten är ljummen.
Forma små kulor av smeten, rulla i kokos och lägg på ett fat. Ställ in i kylen till bollarna har stelnat.
(Recept hittat hos pernillawahlgren.se)
* * * * * *
ISCHOKLAD
35 stycken
Du behöver:
200 g choklad
160 g kokosfett
Gör så här:
Smält kokosfettet på låg värme.
Bryt chokladen i bitar och smält i fettet.
Häll blandningen i former och ställ i kylen.
* * * * * *
RUSSINGODIS MED VIT CHOKLAD
Du behöver:
200 g vit choklad
1 msk rapsolja
2 dl russin
Gör så här:
Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med oljan på låg värme.
Rör ner russinen.
Klicka ut på bakplåtspapper och låt stelna.
* * * * * *
GRÄDDKOLA
Du behöver:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
50 g riktigt smör
1½ dl sirap
2 msk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda i alla ingredienserna i en stor kastrull med vid & tjock botten. Låt koka upp ordentligt och dra sedan ner värmen på medel.
Kolan stiger i kastrullen ganska rejält men rör så lite som möjligt första 10 – 15 minutrarna. När den sen ”sjunker” mot botten och ”bubblar stora bubblor” ska du däremot röra ganska kraftigt! Gör ett kulprov, är den seg och i rätt kola-konsistens så är den färdig, brukar då ha kokat totalt ca 25 min från start.
Häll upp i väl inoljad (vanlig matolja) mindre ugnsform eller ett ark aluminiumfolié med uppvikta kanter.
Låt kolan svalna i formen i rumstemperatur, ställ sedan in den i kylen täckt med plastfolié över natten. Ta sedan fram den dag 2 och skär den i rutor.
(Recept hittat hos kryddburken.se)
GOD GODISJUL PÅ ER!
Labels:
Mat - bak - dryck
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ljudbok just nu
About Me
- Miss MissChief
- Jag, tjej på 30+, mamma, fru, matte,... i Värmland bloggar om oss (en Trollunge som är född i mars 2008, en Filur som föddes i maj 2011, en engelsman i Sverige, en pälskling och mig) och lite allt möjligt. Ni vet, en sån där mammablogg helt enkelt. :-)
0 comments:
Post a Comment