26 December, 2009
Scones
Eftersom vi är insnöade och vi inte hade något bröd kvar hade jag äntligen en anledning att försöka mig på scones. Jag såg detta lätta recept för ett tag sen, i den Rutiga kokboken, och tänkte att: "Det kan banne mig t.o.m. jag!" Och jag kunde! Mumma!
Du behöver:
(4 kakor)
8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk socker
4 tsk bakpulver
100 g margarin eller smör
4 dl mjölk eller filmjölk
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Finfördela matfettet med fingertopparna eller en bordskniv i mjölblandningen till en gryning massa. Tillsätt mjölken/filen och blanda snabbt ihop degen. Arbetar man den för mycket blir brödet segt.
Dela degen i fyra delar. Klappa eller platta ut varje del till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Lägg kakorna på bakplåtspapper eller smorda plåtar. Skåra varje kaka med en mjölad bordskniv i fyra delar. Nagga om du vill med en gaffel.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 250 grader i 12 minuter. Bryt isär bröden när de har svalnat något.
Det borde egentligen gå att t.ex. blanda i lite rosmarin för att få en lite "kryddigare" smak men det vågar jag mig inte på. Bäst att inte experimentera för mycket.
Du behöver:
(4 kakor)
8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk socker
4 tsk bakpulver
100 g margarin eller smör
4 dl mjölk eller filmjölk
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Finfördela matfettet med fingertopparna eller en bordskniv i mjölblandningen till en gryning massa. Tillsätt mjölken/filen och blanda snabbt ihop degen. Arbetar man den för mycket blir brödet segt.
Dela degen i fyra delar. Klappa eller platta ut varje del till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Lägg kakorna på bakplåtspapper eller smorda plåtar. Skåra varje kaka med en mjölad bordskniv i fyra delar. Nagga om du vill med en gaffel.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 250 grader i 12 minuter. Bryt isär bröden när de har svalnat något.
Det borde egentligen gå att t.ex. blanda i lite rosmarin för att få en lite "kryddigare" smak men det vågar jag mig inte på. Bäst att inte experimentera för mycket.
Labels:
Mat - bak - dryck
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ljudbok just nu
About Me
- Miss MissChief
- Jag, tjej på 30+, mamma, fru, matte,... i Värmland bloggar om oss (en Trollunge som är född i mars 2008, en Filur som föddes i maj 2011, en engelsman i Sverige, en pälskling och mig) och lite allt möjligt. Ni vet, en sån där mammablogg helt enkelt. :-)
1 comments:
Hej och hå
Vi ska flytta och har packat våran rutiga kokbok, googlade scones rutiga kokboken och hamnade här. Tack på förhand för receptet.
Om du vill ha ett experimenttips så kan du byta ut 2dl (upp till 4dl) av vetemjölet mot grahams för att få matigare scones. Du kan dock behöva grädda i 2-3 minuter till eftersom vätskan har svårare att binda till det grova mjölet. Lycka till =)
Post a Comment